Talent aan het woord: Evita Lammes

Evita on stage tijdens een Pitch Night van A Cup of Ambition

Ze praatte 7 jaar lang niet over wat haar was overkomen. Nu staat ze er mee op het podium en spreekt ze over grensoverschrijdend gedrag. Op 19 jarige leeftijd maakte Evita iet mee wat weliswaar geen stereotypische verkrachting was, maar het was zeker niet oké. Ze ging op zoek naar antwoorden over waar de grens ligt. Zo kwam ze uit bij consent. Evita legt helder uit wat alle partijen kunnen doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken. Ze stelt zichzelf kwetsbaar op door haar verhaal te delen waar dit past, brengt humor naar dit zware onderwerp en zorgt altijd dat luisteraars met een een positief en actie-bereid gevoel de zaal verlaten. In dit artikel stelt Evita zich nader voor en deelt ze waarom ze het zo belangrijk vindt om hier over te delen, ook al is het kwetsbaar. Let us introduce…

EVITA LAMMES.

Toen ik 19 was, hebben twee jongens op één avond misbruik gemaakt van mijn dronken en verdrietige staat door seks met me te hebben. Zelf dacht ik toen dat het mijn eigen schuld was en dat ik dit zelf wilde. Maar waarom voelde ik me er dan zo onwijs naar over? Pas jaren later op een festival kwam ik het woord consent tegen.

Voor mij was het compleet nieuw dat iemand zou moeten vragen wat jij wilde en dat daarin ook meetelde of je die keuze wel kón maken op dat moment. Ik kon er niets aan doen. Het schuldgevoel en de eenzaamheid dit ik al zo lang met me mee sleepte werd langzaam minder. 

Evita spreekt dus over grensoverschrijdend gedrag, maar ze is ook de oprichter van Studio Samen. Met 10+ experts werkt ze aan de one stop shop voor inclusieve communicatie en marketing. Van nulmeting tot workshop en consultancy: haar écht diverse team helpt je aan blijvend inclusieve communicatie. 

Het is mijn missie om..

.. grenzen bespreekbaar te maken, ook op het werk. Want hoewel (seksueel) grensoverschrijdend gedrag heel veel negatieve gevolgen kan hebben, kun je het best makkelijk voorkomen. Door te praten! We hebben niet méér en méér steeds specifiekere regels nodig over wat wel en niet mag. We hebben gesprekken nodig. Geef bijvoorbeeld aan: Als ik mijn koptelefoon op heb, wil ik geconcentreerd werken. Als deze af is mag je me vragen stellen. Sowieso is vragen belangrijk, wat iemand wel of niet wil.

Je kunt gewoon vragen: Gefeliciteerd! Doen we drie kussen of wil je liever een hand?

Mijn verhaal en boodschap is voor het publiek een emotionele eyeopener!

Als publiek kun je een rollercoaster aan emoties verwachten. Misschien ben je wel boos en verdrietig of verontwaardigd over wat mij is overkomen - of wat jouzelf is overkomen. Voel je opluchting dat het makkelijk te voorkomen is, kun je hard lachen om herkenbare voorbeelden en voel je de angst als je zelf leert om een grens aan te geven. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat iedereen hoopvol en actie bereid de deur uit gaat. Ik heb immers een missie: om de 1,6 miljoen mensen per jaar die grensoverschrijdend gedrag meemaken te behoeden voor de schaamte en eenzaamheid die ik heb gevoeld. 

Evita Lammes volgde de Academy van A Cup of Ambition. dat gaf haar het zetje om écht haar podium te gaan pakken. Ze blikt terug op wat ze geleerd heeft. ‘‘Het was zo tof om mee te doen met de Academy van A Cup Of Ambition. Het heeft me de toestemming gegeven om op het podium te mogen staan. Dat ik dit mocht willen. Mijn rolmodel hierin is Shenin Lebrun - zij heeft me veel geleerd over ’shameless selfpromotion’. Het is zo krachtig als we als vrouwen elkaar supporten en dat voel ik telkens weer als ik naar een event ga of zelfs een nieuwsbrief lees. We hebben meer vrouwen op het podium nodig, meer mensen van kleur, meer mensen met een beperking, meer genders dan alleen man, meer introverten, meer neurodiversiteit, meer van de verhalen die we nu nog te weinig horen. Ik ben dankbaar als mijn verhaal over grensoverschrijdend gedrag daar een klein onderdeel in mag zijn’’.